Ervaringen

Onderstaande verhalen zijn geschreven door klanten, na een behandeltraject in mijn praktijk.

Verwerking van oude emoties gaf mij ongekende kracht

Begin december viel ik hard op mijn rug. Ik verging van de pijn en moest acuut behandeld worden. Gelukkig kon ik al de volgende dag terecht bij Marja voor Bowen-therapie. Gelijk na de eerste behandeling voelde ik al verbetering. Na nog enkele behandelingen in de daaropvolgende weken was de pijn nagenoeg weg. Tijdens de behandelingen en ook in gesprekken met Marja bleek dat ik ook nogal wat last had van opgekropt ‘oud zeer’ dat nooit echt verwerkt was. Daarop ben ik met Marja aan een nieuw traject begonnen met klanktherapie in combinatie met Bowen. Door middel van klanken werden oude emoties opgeroepen en deze kwamen deels tijdens de behandeling en deels thuis naar boven. Dit luchtte enorm op. Wat ook opviel was dat Marja steeds de nadruk legde op het voelen van emoties. Dit was een vreemde wereld voor mij. In april stierf mijn jongste broer. Ik merkte dat ik hierbij mijn emoties toeliet. Dit deed me ondanks alles toch erg goed. Bovendien kwamen er krachten bij me boven die ik voorheen niet voor mogelijk had gehouden. Ik heb zodoende een bijdrage kunnen leveren aan de verzorging van een mooie dienst voor mijn broer.

– HS


Stembevrijding maakte mijn emoties los

Omdat ik veel last van m’n rug en nek had, ging ik Bowen-therapie volgen bij Marja. Ik voelde me meteen op m’n gemak. Ik had hele mooie gesprekken en kreeg daardoor eigen inzichten waarmee ik thuis weer positief aan de slag kon. De rug- en nekklachten verbeterden flink, alleen het laatste stukje lukte niet met Bowen-therapie. Er bleven bepaalde emoties in me zitten. Toen zijn we met stembevrijding begonnen; wat was dat heerlijk. In het begin een beetje onwennig, maar toen ik bezig was kwam er een ontlading van emoties, maar ook van inzichten over het hoe en waarom. Wat ik erg fijn vind is dat Marja de tijd voor je neemt. Je gaat altijd weer positief en vol vertrouwen naar huis.

– Loes


Bowen en klanken brachten mij beter dan ooit in balans

Door de Bowen-therapie bij Marja verdwenen de schouderklachten waarvoor ik kwam. Maar ik merkte dat er ook in mijn hoofd iets veranderde. Ik had ondertussen zoveel vertrouwen in Marja gekregen dat ik ook daaraan wilde werken. Ik had faalangst en liep op mijn tenen. Ik voelde prestatiedrang en kon mezelf volledig wegcijferen. Als kind was ik al introvert en kropte mijn emoties op. Dit zette zich voort in het leven en werd van kwaad tot erger. Marja stelde me voor om samen te gaan klanken. We zochten in mijn lijf naar een plek waar spanning zat en ze nodigde me uit te gaan voelen welke klank daarbij hoorde. Het voelde vreemd en ik ervaarde eerst weerstand. Maar in de geborgen en veilige sfeer bij Marja groeide mijn vertrouwen. Ik kon weer een enkele traan huilen. Dat was een begin naar openheid, waar nog veel tranen bevrijd wilden worden.

Drie weken later hadden we een langere vervolgafspraak, zodat we de tijd hadden om verder de diepte in te gaan. Het voelde al vertrouwder. Marja nam mijn schouders stevig onder handen en liet me doorvoelen wat er gebeurde. Mijn lijf wilde zich klein maken. Dat herkende ik als een heel oud patroon. Marja nodigde me uit mijn emoties vrij te laten. Dit was nieuw voor mij. Ik was immers alleen maar bezig ze te onderdrukken en weg te stoppen. Maar nu kwam er opeens ruimte en verlichting. Daarna werd het geheel ondersteund met Bowen en keken we samen nog naar mijn manier van ademhalen. Door mijn lichaam te vullen met meer adem, kwam ik dichter bij mezelf. Het maakte veel in me los. Ik kwam bij mijn diepe kern. Ik was ervan onder de indruk. Marja wist mij op de juiste manier te confronteren. Het kostte wat lef en inspanning, maar het voelt als een cadeau aan mezelf. Ook mijn omgeving bemerkte de veranderingen. Ik ben lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans. Met nog een aantal onderhoudsbehandelingen zal dit steeds beter in mijn leven beklijven en word ik me steeds bewuster van mijzelf.

– Jan


Ik kwam dichter bij mezelf. Een ervaring om nooit te vergeten.

Ik kampte al lange tijd met nek- en schouderklachten met hoofdpijn tot gevolg, met name in perioden van spanning. Via een collega kreeg ik de tip om naar Marja te gaan voor Bowen-therapie. Na enkele behandelingen ervaarde ik meer ruimte, meer balans en meer rust in mijn lichaam en waren de lichamelijke klachten verdwenen.

De aandacht en zorg die ik ervaarde tijdens de behandelingen waren bijzonder en creëerden een gevoel van welbevinden en ontspanning.

Omdat ik naast een verbetering van mijn fysieke gesteldheid meer rust ervaarde, leek de therapie mij ook geschikt voor onze dochter (8 jaar) die angstig was bij het naar bed gaan en overdag vaak hevig boos en gefrustreerd reageerde. Marja bood haar een veilige omgeving. Onze dochter ervaarde de behandelingen als heel prettig en werd na slechts enkele behandelingen rustiger en minder angstig. Inmiddels is ze in staat zelf aan te geven wanneer het weer eens tijd is om naar Marja te gaan. Dit voelt ze haarfijn aan en na 1 behandeling is ze weer in balans.

Ik ging ook zelf af en toe terug voor een onderhoudsbehandeling. Door emotionele problemen gebeurde het dat ik bij Marja ‘brak’. In haar veilige, vertrouwde omgeving luchtte ik mijn hart en bood zij me aan om met deze problemen aan de slag te gaan.

Dankzij een combinatie van klanktherapie, Bowen en ademhalingstechnieken slaagde ik erin om bij de kern van mijn verdriet en emotionele pijn te komen en die pijn vervolgens ‘op te ruimen’. Deze 2 uur durende sessie was een ervaring om nooit te vergeten. Door het maken van klanken kwam ik bij mijn pijn en kon ik die pijn verwerken. Dit was heel intens. Daarop volgde een Bowen‑behandeling die ik als herstellend en rustgevend ervaarde. Marja eindigde de behandeling met een ademhalingstechniek waarbij ik mijn eigen ik aandacht en liefde gaf.

De liefdevolle begeleiding van Marja maakte het me mogelijk diep bij mezelf te komen.

Deze sessie heeft ertoe bijgedragen dat ik erin ben geslaagd oude pijn te doorvoelen en los te laten om vol positieve en liefdevolle energie verder te kunnen.

Marja, dank je wel.

– S. (moeder en dochter)


Bowen geeft kracht

Het toont in de spiegel, ik ben vijftigplus. Mijn buik bolt, mijn maag meandert en mijn vel begint te hangen. Wallen, rimpels en lijnen markeren het eens zo montere gezicht. De felle lamp boven de spiegel in de badkamer laat ik steeds vaker uit. There’s is no flame for the mind. The mind is moe. Chronisch.

In het najaar van 2016 begint mijn mind de eerste lichamelijke klachten te veroorzaken. Een pijnlijke gordelroos steekt de kop op, gevolgd door darmproblemen. In januari 2017 sloeg het noodlot toe. Een CVA sloeg mijn toekomstperspectief tijdelijk aan gruzelementen. In het azM voer ik in de nachtelijke uren lange gesprekken met mezelf over mijn staat van geest. Ik leef dan in een wereld waar de lucht grijs is, de wind gemeen en de regen aanhoudend. Ik word apathisch, mijn energie is op, de accu is leeg. Mijn lichaam doet pijn. Mijn linkerarm en linkerbeen zijn getroffen. Een ernstige vermoeidheid maakt zich van mij meester. Donderwolken bedreigen de fundamenten van mijn bestaan. Mijn leven verandert in een ontzielende nachtmerrie en ik word meegezogen in een vernietigende draaikolk van verdriet, angst en onzekerheid.

Met fysiotherapie probeer ik weer wat kracht en conditie op te bouwen. Ik heb een toenemend gevoel van afgesneden zijn van anderen en mezelf. Veel vooruitgang boek ik niet. Waar vind ik nieuwe balans, nieuwe energie en kracht? Wellicht biedt Bowen‑therapie uitkomst.

Voorzichtig na enkele weken wikken en wegen besluit ik contact op te nemen met Marja Cleuskens van Bowen Stein. Nietsvermoedend stapte ik in een wereld waarin niet alleen mijn pijnlijke lichaam werd behandeld door Marja, maar bovenal mijn beschadigde ziel. Ze brengt me letterlijk thuis bij mezelf. Ze is een luisterend oor, een spiegel. In de eerste behandeling raakt ze reeds de diepe binnenkant van mijn ziel. Het vertrouwde beschermende muurtje wordt vakkundig afgebroken. Marja behandelt me door met de handen lichte rollende bewegingen te maken over pezen, zenuwknopen en spieren. Naast deze Bowen‑therapie gaat Marja op zoek naar mijn innerlijke pijn, die tevens veel lichamelijke ongemakken veroorzaakt.

De eerste behandeling ervaar ik als confronterend, maar ook als bevrijdend. In een volgende sessie krijgt het lichamelijke aspect wat meer aandacht. Zo wisselt Marja het lichamelijk en geestelijk behandelen af. Tal van emoties, zoals kwaadheid en verdriet worden vakkundig opgeroepen. Ze gaat op zoek naar mijn kleine kind, naar mijn ware ik. Ze leert me diep ademhalen en mijn emoties te uiten. Ze geeft me kracht. Het is april 2017 en de kracht in mijn linkerarm en ‑been is terug, de vermoeidheid is weg, de ziel is gezalfd en perspectieven dienen zich aan.

– Paul


Veel beter hersteld van mijn knieoperatie

Omdat ik niet lekker in mijn vel zat, volgde ik Bowen-therapie. Hoewel ik er als nuchter mens wel vraagtekens bij zette. Marja stelde me op mijn gemak en vertelde dat de therapie ook positief werkte voor mijn geplande knieoperatie. Hier had de nuchtere ik weer haar vraagtekens bij. Er gebeurt zo weinig. Hoe kan zo’n therapie dan zo’n impact hebben op een operatie? Maar ik ging toch door en had 6 Bowen-behandelingen voor de operatie.

Na de operatie knapte ik opvallend vlug en goed op. In tegenstelling tot mijn ervaringen bij een eerdere knieoperatie. Destijds verliep het herstel traag en duurde het lang eer ik mijn geopereerde been kon optillen en buigen. Deze keer vond ook mijn fysiotherapeut dat het herstel opvallend snel verliep. Het als tweede geopereerde been werd zelfs sterker dan het andere. Mijn behandelend arts vond tijdens de eerste controle dat ik al veel bewegingen kon maken. Hij had nog nooit meegemaakt dat een tweede knieoperatie minder problematisch verliep dan de eerste.

Een vriend herstelde eveneens snel en goed, dankzij Bowen-therapie voorafgaand aan zijn knieoperatie. Ik ben Marja dankbaar dat ze me liet vertrouwen in de kracht van Bowen. Van mij mag Bowen-therapie voor een operatie verplicht worden.

– Lucienne (59 Jaar)


Hielspoor zo goed als weg

Mijn huisarts constateerde bij mij dat de pijnklachten aan mijn voet veroorzaakt werden door hielspoor. Ik kreeg hiervoor fysio- en shockwavetherapie, maar die gaven weinig resultaat. Van de podotherapeut kreeg ik zooltjes en voor ’s nachts een spalk. Dat hielp ’s ochtends wel even, maar een uur later kwamen de klachten weer terug. In het ziekenhuis werden foto’s gemaakt, maar niemand kon me helpen. Het zou vanzelf moeten herstellen.

Toch besloot ik Bowen-behandelingen te proberen. Maar pas toen ik de zooltjes achterwege liet, sloeg de Bowen echt goed aan. Ik heb nu geen noemenswaardige klachten meer. En als extraatje zijn mijn obstipatie en zuurbranden ook verdwenen. Ik heb sinds de behandeling bovendien meer innerlijke rust en energie.

– Mayke Decker


Bewegen werd een stuk makkelijker

Ik heb al een aantal jaren chronische Lyme-, diabetes II- en schildklierproblemen. Dit resulteert in spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid, en veroorzaakt vaak ontstekingen in mijn lichaam. Ik kon slecht lopen door pijn in diverse gewrichten en spieren. Sinds ik de Bowen-therapie volg gaat het een stuk beter. Ik ben veel mobieler geworden. Ik ben superblij dat ik bij Marja terecht ben gekomen. Mijn bewegen werd een stuk makkelijker. Ik ben er nog niet, maar tot nu toe zijn mijn klachten al voor 75% verminderd. Dus ik blijf graag nog komen om het minimaal zo te houden. Maar hopelijk ligt er nog meer verbetering in het verschiet.

– Mary Rongen-Bosch


Na 10 jaar kan ik mijn arm weer omhoog bewegen

10 jaar geleden ben ik tijdens onze wintersportvakantie gevallen. Na een dokter, ziekenhuisbezoek en operatie kwam ik bij de fysiotherapeut. Die heeft alle moeite gedaan, maar kon na een half jaar niets meer voor mij betekenen. Een spier in mijn arm was volgens de artsen in het ziekenhuis onherstelbaar beschadigd. Als ik mijn haren wilde kammen, moest ik met de ene arm de andere arm ondersteunen en naar mijn hoofd brengen. Via een familielid kwam ik in contact met Marja voor een andere klacht. Marja vroeg of zij mijn arm ook eens mocht behandelen. Na deze behandeling kan ik mijn arm weer zonder belemmering gebruiken! Dit alles door Bowen-therapie.

– Mevr. Van Kempen (81 jaar)


Ik vind mijn balans terug

Ik hing op het randje van een burn-out en wist waar het aan lag, maar hoe krijg je die balans weer terug? Op advies van een vriendin, die goeie ervaringen had met Bowen-therapie, kwam ik bij Marja terecht. Wat Marja als persoon en therapeut voor mij betekent is niet te beschrijven. Zo overweldigend vind ik het iedere behandeling weer. Ik weet nu wat Bowen met je kan doen en ik krijg zo ook weer die balans terug die ik kwijt was. Ik ben er nog niet, maar ik weet nu door de therapie dat het goed komt. Dankjewel lieve Marja, dat ik jou en Bowen-therapie heb leren kennen.

Cindy (39 jaar)


De hardnekkige brok in mijn keel bleek spanning te zijn, die zich met Bowen-therapie snel oploste

Sinds een aantal jaren heb ik last van een gevoel of je een prop in je keel niet weggeslikt krijgt. Na diverse keren een huisarts te hebben bezocht, heeft deze me doorgestuurd naar een specialist, maar ook hij kon helaas niks voor me betekenen. Maar het gevoel zat er nog steeds. De spanningen in mijn keel waren zo groot dat ik continu een kauwgom in mijn mond moest hebben om braakneigingen tegen te gaan. Op aanraden van mijn zus kwam ik bij Bowen-therapie terecht, want baat het niet, schaadt het niet. De behandelingen zijn zeer ontspannend. Na een keer of 4 voelde ik 85% verbetering in mijn keel en na 6 keer helemaal niets meer. Het contact met Marja is heel prettig en ze neemt alle tijd voor je. Voor mij heeft Bowen-therapie een hele goede uitwerking op mijn lichaam.

– Jack M. (46 jaar)


Ik heb weer veerkracht in mijn lijf en hoofd

Door werkdruk en persoonlijke omstandigheden lag bij mij een burn-out op de loer. Na een tip van Virenze kwam ik terecht bij de Bowen-therapie van Marja. We hadden direct een klik. Ze nam mij en mijn klachten heel serieus. Al na de eerste behandeling voelde ik dat het werkte. Ik word heel rustig en vriendelijk behandeld, maar het is ongelooflijk wat er vervolgens allemaal onbewust in mijn lichaam gebeurt.

Het meest opmerkelijk vind ik dat Marja met minimale bewegingen voor elkaar krijgt dat ik letterlijk en figuurlijk steviger op mijn benen sta. Ik kom weer in balans. Inmiddels heb ik weer veerkracht in mijn lijf en hoofd. Natuurlijk is het nog wel eens druk, maar de pieken en dalen zijn beter te hanteren. Ik luister nu ook beter naar mijn lijf en neem eerder rust.

Mijn behandeling heeft ook impact op ons gezin: als ik als moeder vermoeid en prikkelbaar ben, werkt dat ook door. Nu ik veerkrachtiger ben, kan ik de dagelijkse drukte in huis beter aan. Dat komt de sfeer in ons gezin ten goede! Inmiddels zijn we mijn behandelingen aan het afbouwen, maar als ik weer een steuntje in de rug nodig heb, zal ik Marja weer bellen.

– Jill Kurver (36 jaar)